Penne in salsa rosa – Penne w sosie pomidorowym z mascarpone 


Składniki:

  • trzy łyżki oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 300g passaty pomidorowej
  • 300g makaronu penne razowego
  • 100g mascarpone
  • Przyprawy: 1 łyżeczka bazyli otartej, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
  • natka pietruszki lub kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Następnie dodajemy passate pomidorowa oraz przyprawy: bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i ponownie gotujemy 5 minut.
Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy sos i wszystko mieszamy. Wykładamy na telerze i dekorujemy nartką pietruszki lub listami bazyli.

Smacznego! 

Dodaj komentarz