- trzy łyżki oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 300g passaty pomidorowej
- 300g makaronu penne razowego
- 100g mascarpone
- Przyprawy: 1 łyżeczka bazyli otartej, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
- natka pietruszki lub kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebule kroimy w drobna kostkę i smażymy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Następnie dodajemy passate pomidorowa oraz przyprawy: bazylię, oregano, sól oraz pieprz. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy serek mascarpone i ponownie gotujemy 5 minut.
Makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy sos i wszystko mieszamy. Wykładamy na telerze i dekorujemy nartką pietruszki lub listami bazyli.
Smacznego!