Ciasto miodowo-marchewkowe

dsc_9416-edit

Dom musi pachnieć ciastem, takie jest moje zdanie! To ciastko jest wyjątkowe pod każdym względem.

Składniki:

  • 250g marchewki
  • 100g masła
  • 4 łyżki miodu
  • skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 125ml mleka
  • 2 jajka
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100g cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na małych oczkach.

Do garnka wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy miód i startą skórkę z pomarańczy. Na małym ogniu ciągle mieszając roztapiamy mało. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko oraz jajka. Wszystko dość szybko mieszamy (do wymieszania masy najlepsza będzie rózga).

Do oddzielnej miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, cynamon, szczyptę soli oraz cukier trzcinowy i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie do składników suchych dodajemy składniki mokre, startą marchewkę i delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Tak powstałe ciasto wylewamy do tortownicy (najlepiej o średnicy 21cm lub 24cm) wysmarowanej masłem oraz wysypanej bułką tartą. Pieczemy przez około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po ostygnięciu ciasto oprószamy sporą ilością cukru pudru.

Smacznego! 

 

 

 

 

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. wojszu pisze:

    proste i pyszne ciacho ❤ do kawy idealne 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz