Muffiny z Borówkami Amerykańskimi

dnia

Składniki:

  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g cukru brązowego + 1 łyżka do posypania muffinek
  • 75 ml masła min. 82% lub oleju roślinnego
  • 120 ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami.

Borówki amerykańskie płuczemy i osuszamy.

Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy cukier i całość mieszamy.

Do drugiej miski wlewamy roztopione masło lub olej roślinny, dodajemy mleko, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy, najlepiej rózgą, widelcem lub szpatułką.

Do miski z sypkimi składnikami dodajemy składniki mokre i delikatnie oraz krótko mieszamy łyżką lub szpatułką.

W połowie mieszania dodajemy borówki i mieszamy do czasu aż powstanie jednolite ciasto.

Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i posypujemy odłożonym cukrem brązowym.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika wystawiamy do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz