Składniki:
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 150 g cukru brązowego + 1 łyżka do posypania muffinek
- 75 ml masła min. 82% lub oleju roślinnego
- 120 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Borówki amerykańskie płuczemy i osuszamy.
Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy cukier i całość mieszamy.
Do drugiej miski wlewamy roztopione masło lub olej roślinny, dodajemy mleko, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Całość mieszamy, najlepiej rózgą, widelcem lub szpatułką.
Do miski z sypkimi składnikami dodajemy składniki mokre i delikatnie oraz krótko mieszamy łyżką lub szpatułką.
W połowie mieszania dodajemy borówki i mieszamy do czasu aż powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wykładamy do 3/4 wysokości papilotek i posypujemy odłożonym cukrem brązowym.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wystawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!