Zupa krem z pieczonej papryki

dnia

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 4 pomidory obrane ze skórki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól oraz pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania i dekoracji
  • grzanki czosnkowe

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza.

Paprykę oraz pomidory myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. W trakcie pieczenia paprykę przewracamy na inną stronę. Czynność tę powtarzamy tak dwa razy.

Upieczoną i przyrumienioną paprykę oraz pomidory przekładamy do miski, przykrywamy kawałkiem folii przezroczystej i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.

Następnie delikatnie, małym nożykiem ściągamy skórkę z papryki oraz pomidorów. Będzie to bardzo proste i nie zajmie dużo czasu.

Obraną paprykę i pomidory kroimy w kostkę.

W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę słodką, paprykę słodką wędzoną oraz paprykę ostrą. Mieszamy.

Następnie dodajemy pokrojone pomidory.

Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy.

Do bulionu dodajemy paprykę oraz tymianek. Ponownie zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 5 minut. .

Całość blendujemy na gładki krem.

Podajemy posypaną natką pietruszki lub kolendrą oraz czosnkową grzanką. Opcjonalnie możemy dodać kleks śmietanki kremówki.

Smacznego!

Dodaj komentarz