Składniki:
- 5 czerwonych papryk
- 4 pomidory obrane ze skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól oraz pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- natka pietruszki lub kolendra do posypania i dekoracji
- grzanki czosnkowe
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
Paprykę oraz pomidory myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. W trakcie pieczenia paprykę przewracamy na inną stronę. Czynność tę powtarzamy tak dwa razy.
Upieczoną i przyrumienioną paprykę oraz pomidory przekładamy do miski, przykrywamy kawałkiem folii przezroczystej i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie delikatnie, małym nożykiem ściągamy skórkę z papryki oraz pomidorów. Będzie to bardzo proste i nie zajmie dużo czasu.
Obraną paprykę i pomidory kroimy w kostkę.
W głębokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną wcześniej w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz paprykę słodką, paprykę słodką wędzoną oraz paprykę ostrą. Mieszamy.
Następnie dodajemy pokrojone pomidory.
Całość zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy.
Do bulionu dodajemy paprykę oraz tymianek. Ponownie zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 5 minut. .
Całość blendujemy na gładki krem.
Podajemy posypaną natką pietruszki lub kolendrą oraz czosnkową grzanką. Opcjonalnie możemy dodać kleks śmietanki kremówki.
Smacznego!