Kanapka Sloopy Joe

dnia

Kanapka Sloopy Joe to amerykański klasyk i zarazem jedno z dań tzw. „comfort food”. Jest to również jedna z najsłynniejszych i najpyszniejszych kanapek świata! Kanapka Sloopy Joe, czyli z angielskiego „niechlujny Joe” to bułka hamburgerowa wypełniona wylewającym się z niej mięsem mielonym w sosie pomidorowym, którym można się pobudzić. Przygotowuje się nią ekspresowo, a i z powodzeniem posłuży jako sycący obiad. Chociaż dokładne pochodzenie tej kanapki nie jest do końca znane, to istnieje wiele fascynujących historii jej powstania. Jedna z nich zakłada, że prawdopodobnie pierwowzorem była popularna w latach 20 XX wieku kanapka loose meat sandwich, która składała się z mielonej wołowiny, do której w pewnym momencie dodano ketchup, sos Worcestershire i inne przyprawy. Z kolei według badań przeprowadzonych przez amerykańską firmę Heinz pierwsze kanapki Sloopy Joe pojawiły się w latach 30 XX wieku w stanie Iowa. Jednakże Sloopy Joe swoją prawdziwą sławę zyskały w latach 50 XX wieku. Według legendy, kanapki Sloopy Joe powstały, gdy kucharz Joe z kawiarni Floyd Angell’s w Sioux City w stanie Iowa dodał sosu pomidorowego do kanapek z mięsem mielonym. Inna jeszcze teoria głosi, że podobno w 1917 roku w Hawanie w Klubie José Abeal y Otero stworzył kanapkę wypełnioną mieloną wołowiną duszoną w pomidorach, która prawdopodobnie była jego interpretacją dania ropa vieja lub picadillo – dań kuchni kubańskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Tak czy inaczej amerykanie uwielbiają tę kanapkę. Sloppy Joe to kanapka z niemal 100 – letnią tradycją. Sloppy Joe w odróżnieniu od Loose Meat Sandwich’a zawiera więcej składników. Najważniejszą różnicą jest jednak sos pomidorowy, w którym dusi się mięso. Bez względu na to, jak i kiedy powstała w dalszym ciągu jest to amerykański klasyk, który warto przygotować w domu! Połączenie tych wszystkich pysznych składników podbija kubki smakowe. Jednak pamiętajcie – łatwo się nią pobrudzić. Tymczasem dość historii – do dzieła!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 1 kg mięsa mielonego najlepiej wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire lub 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzone, 1 łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz
  • ser Cheddar
  • bułki do hamburgerów

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.

Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni. Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojoną wcześniej cebule, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż zmiękną od czasu do czasu mieszając.

Dodajemy mięso mielone.

Gdy mięso mielone będzie lekko podsmażone, wówczas dodajemy pomidory krojone, musztardę, cukier, sos Worcestershire lub ocet winny oraz przyprawy takiej jak: papryka słodka, papryka słodka wędzona oraz papryka ostra.

Całość smażymy przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Tak przygotowane mięso nakładamy do bułek, na mięso kładziemy plaster sera Cheddar. Podajemy na ciepło.

Moja rada: Bułki do hamburgerów warto przez chwilę podpiec w piekarniku. Dzięki temu kanapka będzie jeszcze bardziej aromatyczna i chrupiąca.

Enjoy your meal!

Dodaj komentarz