Składniki:
- 200 g purée z pieczonej dyni
- 300 g mąki pszennej
- 170 g cukru brązowego
- 150 g masła
- 2 jajka
- 60 ml mleka (u mnie bez laktozy)
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- Lukier Zielony
- Wesołe Oczka
- Czerwony Barwnik
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.
Dodajemy cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią i całość dokładnie mieszamy.
Masło roztapiamy w rondelku.
W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy purée z dyni, roztopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do sypkich składników dodajemy masę jajeczno – dyniową i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką tylko do połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowanym ciastem wykładamy papilotki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 18 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrami, wesołymi oczkami oraz czerwonym barwnikiem.
Lukier cytrynowy – przygotowanie:
Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej o jednolitej konsystencji, czyli do całkowitego połączenia.
Moja rada: Jak upiec dynie? Przepis na purée z dyni znajdziecie tu: https://skaczacykociolek.wordpress.com/2020/10/31/halloweenowe-ciasto-dyniowe/
Aby zrobić muffiny w kształcie czaszek wystarczy użyć kawałków folii aluminiowej, które należy włożyć w boki naszych papilotek.
Smacznego!