Dyniowe babeczki na Halloween

Składniki:

  • 200 g purée z pieczonej dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g cukru brązowego
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 ml mleka (u mnie bez laktozy)
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • Lukier Zielony
  • Wesołe Oczka
  • Czerwony Barwnik

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza.

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną.

Dodajemy cukier, szczyptę soli, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią i całość dokładnie mieszamy.

Masło roztapiamy w rondelku.

W drugiej misce roztrzepujemy widelcem jajka. Dodajemy purée z dyni, roztopione masło oraz mleko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do sypkich składników dodajemy masę jajeczno – dyniową i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką tylko do połączenia się wszystkich składników.

Tak przygotowanym ciastem wykładamy papilotki.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 18 – 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrami, wesołymi oczkami oraz czerwonym barwnikiem.

Lukier cytrynowy – przygotowanie:

Do cukru pudru stopniowo dodajemy sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej o jednolitej konsystencji, czyli do całkowitego połączenia.

Moja rada: Jak upiec dynie? Przepis na purée z dyni znajdziecie tu: https://skaczacykociolek.wordpress.com/2020/10/31/halloweenowe-ciasto-dyniowe/

Aby zrobić muffiny w kształcie czaszek wystarczy użyć kawałków folii aluminiowej, które należy włożyć w boki naszych papilotek.

Smacznego!

Dodaj komentarz