Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu do risotto (u mnie arborio)
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 100 ml białego wina
- 1 duży pomidor np. malinowy lub gargamel
- ok. 500 ml bulionu (u mnie warzywny)
- ok. 100 g sera gorgonzola
- 5 łyżek parmezanu
- 2 łyżki masła min. 82%
- oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski), 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilę.
Wsypujemy ryż oraz wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę cały czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a po chwili pokrojoną w kosteczkę cukinię. Wszystko smażymy przez około 2 – 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy wino i czekamy chwilę, aż odparuje.
Następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażymy jeszcze przez 2 -3 minuty.
Nasze risotto gotujemy przez kilkanaście minut, wlewając stopniowo bulion po około pół szklanki, co chwilę mieszając. Zazwyczaj jest to 16 – 18 minut.
Na sam koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę ser gorgonzola i całość dokładnie mieszamy.
Odstawiamy z ognia i czekamy przez około 2 – 3 minuty.
Po tym czasie dodajemy 2 łyżki masła oraz parmezan.
Mieszamy i podajemy od razu z lampką białego wina. Nasz talerz możemy również udekorować listkami świeżej bazylii.
Buon Appetito!