Bigos z boczniaków z rybką

bigos-z-boczniakow

Składniki: 

  • 300g filetu z pstrąga łososiowego
  • 250g boczniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy
  • panierka: mąka, 1 jajko, bułka tarta

Przygotowanie: 

Z boczniaków odcinamy twarde końcówki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej oraz pieprzu kolorowego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 130°C.

Cebule kroimy w kostkę, następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie i smażymy chwile, aż się zeszkli. Po chwili podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka. Do duszącej się cebuli wrzucamy dwa liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.

Gdy boczniaki będą już upieczone odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy dłońmi na paski i przekładamy do cebuli. Całość podlewamy wodą i przyprawiamy do smaku cząbrem, świeżo mieloną solą i pieprzem.

Filety z pstrąga dzielimy na 2 części oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy około 3-4 minuty (pamiętaj, żeby zacząć smażyć rybę skórą do dołu, wtedy będziesz mieć pewność, że się nie rozleci).

Usmażonego pstrąga podajemy na bigosie z boczniaków.

Smacznego! 

 

 

 

Dodaj komentarz