Składniki:
- 300g filetu z pstrąga łososiowego
- 250g boczniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka cząbru, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- panierka: mąka, 1 jajko, bułka tarta
Przygotowanie:
Z boczniaków odcinamy twarde końcówki i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypujemy dużą ilością świeżo mielonej soli morskiej oraz pieprzu kolorowego i skrapiamy olejem. Pieczemy ok. 30 min w piekarniku rozgrzanym do 130°C.
Cebule kroimy w kostkę, następnie wrzucamy ją na rozgrzaną patelnie i smażymy chwile, aż się zeszkli. Po chwili podlewamy wodą i dusimy, aż cebula będzie miękka. Do duszącej się cebuli wrzucamy dwa liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz roztartym w dłoniach majerankiem.
Gdy boczniaki będą już upieczone odstawiamy je do ostygnięcia, a następnie rozdrabniamy dłońmi na paski i przekładamy do cebuli. Całość podlewamy wodą i przyprawiamy do smaku cząbrem, świeżo mieloną solą i pieprzem.
Filety z pstrąga dzielimy na 2 części oprószamy solą i pieprzem.Następnie panierujemy w mące, jajku, bułce tartej i smażymy około 3-4 minuty (pamiętaj, żeby zacząć smażyć rybę skórą do dołu, wtedy będziesz mieć pewność, że się nie rozleci).
Usmażonego pstrąga podajemy na bigosie z boczniaków.
Smacznego!