Zupa kalafiorowa

zupa kalafiorowa

Składniki: 

  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 – 3 marchewki
  • 7 ziemniaków
  • 500 g kalafiora ( u mnie świeży, ale możecie użyć też mrożonego )
  • 1,5 l bulionu jarzynowego
  • 4 łyżki koperku
  • 200 g śmietany 18%

Przygotowanie: 

W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli.

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną na plasterki marchewkę. Smażymy co chwilę mieszając przez około 2 – 3 minuty.

Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Całość podsmażamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Gdy warzywa nabiorą pięknego złotego koloru dodajemy świeżego, pokrojonego na małe różyczki kalafiora i podsmażamy 1 – 2 minuty.

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 – 25 minut, aż warzywa zmiękną, uważając by ich nie rozgotować.

Ugotowaną zupę zestawiamy z ognia.

Czas na doprawienie zupy: śmietanę mieszamy dokładnie z odrobiną zupy, a następnie całość przelewamy do garnka ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość podgrzewamy jeszcze przez około 5 minut.

Na koniec dodajemy posiekany drobno koperek.

Podajemy z pieczywem lub bez.

Moja rada: Jeśli używacie mrożonego kalafiora to dodajemy go mniej więcej 10 minut przed końcem czasu. Mrożonego kalafiora należy opłukać, najlepiej pod gorącą wodą. Zupę można dodatkowo doprawić odrobiną sosu sojowego, który podkreśli smak zupy i idealnie zastąpi znaną dobrze wszystkim przyprawę w płynie do m.ni. zup, a mianowicie Maggi.

Smacznego! 

Jeden Komentarz Dodaj własny

  1. kmacisia pisze:

    Bardzo fajny przepis 🙂 Zupa wygląda smakowicie 🙂

    Polubienie

Dodaj komentarz